Slaapkamer


1Ventileer je slaapkamer zo vaak mogelijk en verlucht na het slapen door je raam wijd open te zetten. Geen raam? Zet dan de deur open en zorg dat je elders ramen tegenover elkaar opent, zodat er luchtstroom is.

Zie ook linker menu 'Tips en informatie over ventileren en verluchten'

Meer info:2Was je lakens regelmatig en steeds op 60°C. Laat het bed ’s ochtends ook even ‘ademen’: leg de lakens open, zodat het vocht dat ze ’s nachts opnemen, weg kan.

Matrassen, kussens, en bedlinnen kunnen ook huisstofmijt bevatten. Huisstofmijten zijn minuscuul kleine diertjes die zich bij voorkeur nestelen in warme, vochtige en donkere plaatsen.  Door je lakens vaak te wassen op 60°C en door ze regelmatig open te leggen, kan je de blootstelling aan huisstofmijt beperken.

Meer info over huisstofmijt3Zorg dat de temperatuur overdag niet te laag is. Verwarm minimum tot 15°C.  Anders kan het vocht condenseren op koude muren en oppervlakken. Zo krijg je schimmels.

Zie linker menu 'Tips en informatie over verwarmen'4Verwarm je met een verplaatsbaar bijverwarmingstoestel?

Gebruik bij voorkeur elektrische bijverwarming. Dat is duurder maar veel gezonder en veiliger.

Gebruik de toestellen op een veilige en correcte manier.

Een verplaatsbare petroleumkachel is sterk af te raden. Gebruik je die toch, doe dat maximaal gedurende één uur en zet tijdens het gebruik het raam minstens vijf cm open. Het gebruik van een verplaatsbare petroleumkachel zorgt voor grote hoeveelheden vocht.

Ook een gasstraler op flessengas is af te raden.

Zie linker menu 'Tips en informatie over verwarmen'

 

5Probeer de was zo veel mogelijk buiten te drogen.
Is dit onmogelijk? Ventileer de ruimte dan goed tijdens het drogen, en verlucht nadien.6Schimmels voorkomen en verwijderen?
Tips rond hoe je gezond en milieuvriendelijk aan de slag gaat, vind je in het linker menu onder ‘Tips en informatie over’ > vocht en schimmel.